Hem Personen Medicinaren Företagaren Sammandrag Fotografen
Privatpersonen Publik person

Ingemar Joelsson - sida 3

Valet av läkarlinjen innebar en möjlighet att välja hur jag ville göra min  militärtjänstgöring. Som medicinare kunde man få göra den grundläggande utbildningen under perioden juni - december det första året och därefter dela upp ytterligare utbildning till de sommarmånader, då Universitetet hade terminsuppehåll. Jag kom därför att göra militärtjänst vid Trängregementet i Skövde under återstoden av året 1948 för att därefter starta medicinar-utbildningen i januari 1949.

 

Läkarutbildningen tog cirka 6 år i anspråk - från januari 1949 till december 1954, då jag avlade medicine licentiatexamen och omedelbart därefter fick min läkarlegitimation. Under utbildningsåren hann jag med en hel del aktiviteter. Jag var t.ex. vikarierande laboratorieläkare vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, jag tjänstgjorde vid kliniska laboratoriet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, jag vikarerade som underläkare vid den kirurgiska, medicinska och den epidemiologiska kliniken i Umeå, jag var också under en kortare period tillförordnad överläkare vid ögonkliniken i Umeå och jag hann dessutom med att vara anestesiöverkäkare vid sjukhuset i Södertälje. Så jag hade inte så mycket ledig tid.....

 

Under en av de lediga stunderna förlovade jag mig och även gifte mig med sjuksköterskan Margareta Bäckman. Jag hade träffat henne under studierna men lade märke till henne först under vikariaten i Umeå. Vi gifte oss 1954 i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala. Vi fick tre barn, Valdemar 1956, Torbjörn 1959 och Martin 1963. 1963 var också det året då vi separerade.

Gå till sida 4       Gå till sida 2

Upppsala Universitet